Mężczyzno, zadbaj też o siebie

Doświadczenie poronienia może być bardzo bolesne. Przeżycia kobiety, żal związany ze stratą: ciąży, planów, wyobrażeń wymaga zaopiekowania. W takiej sytuacji mężczyzna często zapomina o własnym bólu. A za zapomniany ból czasem płaci się wysoką cenę.

Kobieta, która poroniła, może doświadczać trudnych uczuć: smutku, złości, żalu. Należy jej się wsparcie takie, jakiego potrzebuje, niezależnie od oczekiwanej formy. Może wymagać bliskości, ale też chwilowego odsunięcia się. To wyzwanie dla mężczyzny - powinien on przyjąć wszystko, co obecnie przeżywa jego partnerka, chociaż czasami może to być trudne. Nie przekreśla to jednak prawa mężczyzny do kontaktu ze swoimi uczuciami. Przecież on też miał swoje myśli związane z pojawieniem się dziecka, swoje plany, marzenia, swoje bariery, które zaczął pokonywać...

Połączenie obiektywnej przyczyny: cierpienia partnerki i społecznego przykazania: "mężczyzno, bądź silny" może zamykać mężczyzn na kontakt ze swoim bólem. Emocje jednak nie znikają, czasem "tlą się" przez resztę życia, bywają obciążeniem, wpływają na decyzje, samopoczucie, związek. Jak można pomóc mężczyźnie, pozwolić mu na wyrażenie wszystkiego, czego doświadcza w tej trudnej sytuacji?

1. Doświadczaj

To nieprawda, że mężczyźni nie doświadczają tak mocno jak kobiety. To nieprawda, że im "nie wypada". To nieprawda, że "to niemęskie". Uczucia nie są ani dobre, ani złe. Zawsze mają jakąś funkcję. Nie blokuj ich, pozwól sobie na bycie blisko siebie, bądź dla siebie łagodny. Kiedy potrzebujesz płakać - płacz. "Być silnym" to nie znaczy "ukrywać emocje". Czasem to konfrontacja z emocjami świadczy o sile.

2. Mów

To zrozumiałe, że w tej trudnej sytuacji możesz odczuwać przykre emocje. Gdy będziesz mógł - wyraź je. Rozmawiaj o tym co czujesz, z bliskimi, z przyjaciółmi, rodzicami. Mówienie o trudnych przeżyciach z czasem pozwala nabrać do nich dystansu. Najgorsze, co możesz zrobić, to udawać, że nic nie czujesz.

3. Szukaj wsparcia

Poszukaj w swoim mieście grupy wsparcia, albo sam ją zorganizuj. Wymienienie się swoimi emocjami i doświadczeniami z innymi mężczyznami może Ci pomóc. Pozwól innym, żeby Cię wsparli. Sam wesprzyj innych. Każdy kontakt z drugim człowiekiem jest cenny.

Paweł Kwiecień - psycholog, psychoterapeuta na co dzień przyjmujˆący w poradni Dom Rozwoju.

Dane fundacji

Marokańska 4H, 03-977 Warszawa