Bądź – nie pytaj. Podaruj bliskim dobre święta

Wielu z nas już niedługo spędzi czas na rozmowach przy świątecznym stole. Fundacja Ernesta zachęca, aby w tym roku podarować bliskim #dobreświęta nie pytając ich o planowanie potomstwa. Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ nigdy nie wiemy z czym mierzy się osoba, do której takie pytanie zostało skierowane.

W Polsce, średnio co 15 minut kobieta w ciąży doświadcza poronienia, a niepłodność dotyka już co szóstą parę w wieku reprodukcyjnym. Warto pamiętać, że za tymi statystykami stoją prawdziwi ludzie – być może nasi bliscy. Dlatego najcenniejszym świątecznym prezentem, jaki możemy im podarować jest nasze wsparcie.

Pytasz mnie, czy w następne święta spotkamy się w większym gronie, a nie wiesz, że już w te mieliśmy być razem” – tymi słowami rozpoczyna się spot, w którym Fundacja Medycyny Prenatalnej im. Ernesta Wójcickiego zachęca do refleksji. Świąteczne spotkania kojarzą się z ciepłą atmosferą i radosnymi chwilami spędzonymi w gronie najbliższych, ale dla osób które mierzą się z niepłodnością, doświadczyły poronienia, martwego urodzenia może być to szczególnie trudny czas.

Pytania o powiększenie rodziny, nie tylko mogą naruszać granice drugiej osoby, ale przede wszystkim potęgować ból i tak już towarzyszący im na co dzień.

Fundacja Ernesta, udzielająca bezpłatnego wsparcia psychologicznego, prawnego i diagnostycznego kobietom, które doświadczyły trudnej sytuacji okołoporodowej, a także parom zmagającym się z niepłodnością, opublikowała świąteczny spot pt.: „Bądź – nie pytaj. Podaruj bliskim #dobreświęta”.

Wiemy z rozmów na naszych kanałach pomocowych, że okres świątecznych spotkań jest szczególnie trudny dla naszych podopiecznych. Często w tym czasie słyszą pytania o powiększenie rodziny, a te z kolei potęgują ich ból, z jakim zmagają się każdego dnia – mówi Małgorzata Sochacka, prezes Fundacji Ernesta.

Powinniśmy pamiętać, że mówiąc: „Tak bardzo chciałabym być już babcią, kiedy dacie mi wnuka?” nie tylko narzucamy spełnianie naszych oczekiwań, ale możemy także wpłynąć negatywnie na dobrostan psychiczny drugiej osoby, a nie wiemy z czym ona się mierzy. Być może niedawno doświadczyła straty, a może usłyszała diagnozę o niepłodności. Głęboko wierzymy, że mówiąc o tym głośno, edukując i budując świadomość wśród społeczeństwa możemy coś zmienić. Właśnie dlatego powstał nasz spot – dodaje Małgorzata Sochacka.

Spot jest dostępny na Instagramie Fundacji Ernesta: @fundacjaernesta oraz na kanale YT:

Podaruj bliskim #dobreświęta

Słowa mają ogromną moc, co ważne mogą również sprawiać ból, dlatego warto wypowiadać je z pełną świadomością. Zamiast powiedzieć: „Jaka wielka szkoda, że w tym roku nadal przy wigilijnym stole jesteście tylko we dwójkę” można wyrazić zrozumienie mówiąc: „Cieszę się, że jesteśmy tu dzisiaj razem, doceniam waszą obecność”.

Warto również pamiętać, że samo okazanie wsparcia, bycie blisko, powiedzenie od serca: „Jestem tu dla ciebie, jeśli czegoś potrzebujesz” jest bezcenne. Fundacja Ernesta udziela bezpłatnego wsparcia psychologicznego bliskim osób, które znalazły się w trudnej sytuacji, a także daje wskazówki na co zwracać uwagę w kontakcie z osobą, która doświadczyła trudnej sytuacji okołoporodowej, zmaga się z niepłodnością.