Niedobory żelaza w ciąży – skutki i leczenie

Niedobór żelaza dotyczy co najmniej 30-50% ciężarnych. Objawy kliniczne wydają się mało specyficzne:

  • nietolerancja wysiłku,
  • zmęczenie,
  • duszność wysiłkowa,
  • bóle głowy,
  • wypadanie włosów,
  • kołatanie serca.

Co szczególnie istotne dla ciężarnych – przy niedoborze żelaza dochodzi również do obniżenia odporności.

Warto wiedzieć, że w ciąży fizjologicznie dochodzi do niedokrwistości – rośnie objętość krwi krążącej, co powoduje, że w jednostce objętości jest mniej erytrocytów – potocznie można powiedzieć, że krew jest bardziej rozcieńczona.

Już zwykła morfologia jest w stanie określić, czy do czynienia mamy z niedokrwistością. Podczas ciąży badanie krwi powinno wykonywać się co 1-2 miesiące. Oprócz tego zastosowanie znalazło oznaczenie ferrytyny, informującej nas o zapasie żelaza w organizmie. 

Niedokrwistość w ciąży rozpoznajemy przy stężeniu hemoglobiny poniżej 11 g/dL w I i III trymestrze oraz poniżej 10,5 g/dL w II. 

W organizmie zdrowej kobiety żelazo w formie zapasowej wynosi około 0,3 g. To zapotrzebowanie w ciąży rośnie: w I trymestrze wynosi około 4 mg, w II trymestrze 8 mg, a pod koniec ciąży może osiągnąć nawet 15 g. 

We wczesnym etapie ciąży niedotlenienie tkankowe, będące konsekwencją niedokrwistości może być przyczyną wad rozwojowych czy poronień, ze względu na nieprawidłowości w wytwarzaniu organów płodu. 

Anemia może wpływać niekorzystnie również na płód i noworodka – są badania wykazujące zwiększone ryzyko przedwczesnego porodu u matek z niedokrwistością. Dojść może również do IUGR, czyli wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrastania płodu.

Co ważne, konsekwencje niedokrwistości w ciąży przekładają się na połóg. Dochodzi do gorszego gojenia ran oraz dłuższego okresu zanim macica wróci do swoich pierwotnych wymiarów. Nie można zapomnieć też o tym, że podczas porodu dochodzi do utraty krwi, co tylko pogłębia istniejącą już niedokrwistość. 

Do profilaktyki należy przede wszystkim odpowiednia dieta.

Źródłem żelaza jest:

  • mięso czerwone,
  • podroby,
  • mleko, jaja,
  • rośliny takie jak suszone morele,
  • siemię lniane, jarmuż, szpinak, fasola czy kapusta.

Zazwyczaj leczenie niedokrwistości polega na suplementacji żelaza. W I trymestrze przy niedoborze powinno przyjmować się je w formie doustnej, w II i III można rozważyć podaż dożylną. Przy suplementacji żelaza, przede wszystkim doustnej, często pojawiają się działania niepożądane, o których warto wiedzieć: ból żołądka, nudności, zaparcia czy ciemne stolce. 


Daria Salloum, lekarka rezydentka w trakcie specjalizacji z ginekologii i położnictwa w Uniwersyteckim Centrum Kobiety i Noworodka w Warszawie. Doktorantka Szkoły Doktorskiej WUM. Członkini Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników.

Share this article

Zostaw komentarz

Related Posts